Pàgines

dilluns, 29 d’agost del 2011

Cosmogonia australiana



La pintura és per als indígenes (aborígens) australians una forma de representar les qualitats  dels éssers humans, les característiques de la personalitat, caràcter i temperament. Tots els elements de la naturalesa, vegetals i animals estan íntimament relacionades amb els trets de les persones.
La pintura és com una enciclopèdia que ens explica com i per què s’uneixen present, passat i el món sobrenatural. Es pinta sobre escorça d’eucaliptus i roba.
L’art, la pintura feta sobre un element natural, roca, escorça o fusta (tòtem) és un lligam que interrelaciona present i passat. Per aquest motiu, es repinten imatges i escenes dels elements que varen ser pintats en altres èpoques. Té una intencionalitat religiosa que, alhora, certifica la propietat sobre la terra. 
Es divideixen en dos grans clans: els dhuwa i els yirritja. Cada clan atorga diferents noms als homes i dones segons la seva categoria social. Originàriament són pobles caçadors-recol·lectors.
I potser perquè estan a les antípodes, el símbol masculí és la lluna, i pel femení tenen el sol. Curiós, no?

2 comentaris:

Pilar ha dit...

T'agraeixo que m'hagis dut fins aquí. Trobo molt interessant la cultura de les antípodes. A banda de veure-la reflectida en el cine, l'he vista en algun llibre que forma part de les meves preferències: Les veus del desert, de Marlon Morgan. El vaig fer servir per parlar de les veus que s'alcen amb la intenció de reclamar atenció sobre coses importants que ens passen desapercebudes: http://aencesadellum.blogspot.com.es/2010/05/veus.html
Gràcies per l'intercanvi. Ha estat molt plaent.

Macondo ha dit...

Bon dia, Pilar! Jo trobo molt interessant totes les cultures, m'encanta l'antropologia ben entesa, vull dir, la que sap interrelacionar el passat i el present, tal i com feien els aborígens australians. N'he llegit molts llibres, no novel·les sinó assajos Boas, Malinowsky, Harris, Mallart, Nerín, Laqueur, Beauvoir, Lévi-Strauss...
També com en el cas dels aborígens australians m'agrada entendre l'art, en el sentit més ampli de la paraula, i repintar les obres artístiques per tal d'actualitzar-les i no sacralitzar-les com ho fa l'anomenada cultura occidental que tanca en museus totèmics el seu passat. I alhora els immobilitza i els allunya de nosaltres com si no formessin part de nosaltres mateixos. Una mica com allò de la deconstrucció per tal de fer aflorar el que resta ocult. Allò que passa desapercebut sol ser sempre el més interessant, i no pas allò que ens sembla evident i per tant carregat dels nostres prejudicis i segurament misèries humanes.

Sempre un plaer teclejar al teu costat. Gràcies.