Pàgines

dissabte, 5 de febrer del 2011

Consciència política i fracàs escolar ?



Darreres notícies de premsa catalana(La Vanguardia): El fracàs escolar entre els alumnes immigrants és el més elevat. No sé si és possible fer un estudi comparatiu entre el fracàs escolar entre els anomenats “ni ni” i el fracàs escolar dels nouvinguts fills i filles d’ immigrants a Catalunya.
El cas és que en els darrers tres mesos l’augment d’alumnes nouvinguts en determinats barris de la ciutat de Barcelona és molt elevat, molt més que l’any anterior. Les resolucions afirmatives de reagrupaments familiars tramitades deu fer aproximadament cinc o sis anys són la causa de l’arribada de nous alumnes. Llegeixo un altre article a la premsa on constato que augmenta el nombre d’immigrants provinents de països asiàtics i es frena parcialment, que no totalment, els que provenen de països llatinoamericans .

 A classe, pràctica oral de català:
Alumna pakistanesa:   -Coneixes l’Alí?
Alumne pakistanès :    - Sí, conec  l’Alí.
Alumna pakistanesa:   -Quants anys té?
Alumne pakistanès:     -Té tretze anys.
Alumna pakistanesa:   -Quants fa que ha arribat a Catalunya?
Alumne pakistanès:     -Fa un mes que ha arribat.

Les mateixes preguntes es repeteixen fins a vuit vegades canviant de subjecte i poca diversitat en la resposta (només de tretze anys es passa a quatorze o quinze; o d’un mes a dos o tres mesos) se segueix el cercle interrogatiu fins que l’últim alumne no troba cap altre alumne/a per repetir la pregunta inicial...immediatament la pregunta es dirigeix al profe:
Alumne:  -Coneixes a (Urdū: صدر Sadr-e-Mumlikat)?
Profe: - Quiiii..?
Una altra alumna surt a la pissarra i escriu el nom:   Asif Ali Zardari, i diu que és el president del Pakistan.
Profe: - Creieu que és un bon president?
Tots els alumnes: - No! , i amb el dit polze cap avall arruguen el front i el nas.
Afirmen que era millor Benazir Butto assassinada el desembre del 2007,  i que estava casada amb l’actual president.


Els nini han desaparegut d’aquests instituts de barriada i si en queden en són pocs. Els propers nini seran aquests alumnes que no aconseguiran un nivell suficient per a obtenir el títol de l’ESO, o seran els alumnes conscienciats políticament que reclamaran els mateixos drets i deures que els autòctons, com ja va succeir a la banlieue parisienne ?

Més curiositats. Abans de Nadal van ser cremats, segons afirma un veí del barri, uns divuit cotxes sense que aquesta notícia aparegués a cap mitjà de comunicació. Em pregunto, com és possible que aquests fets passin desapercebuts en una ciutat com Barcelona, i que no se n’hagi fet ressò als mitjans de comunicació. Hi ha censura? I si és així, de part de qui?

Tots els alumnes que provenen de països de cultura musulmana coneixen perfectament el què s’esdevé a l’actualitat política. I de la mateixa manera que en tot el món àrab hi ha un contagi, una revolta i un emmirallament, ells, de ben joves, són conscients de per què han hagut d’emigrar i quina mena de polítics governen els seus països d’origen.





2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Macondo. La premsa local (Girona) informava avui del següent: "Els alumnes de batxillerat dels instituts de Salt han obtingut els darrers anys en els exàmens de selectivitat notes per damunt de la mitjana catalana. En concret, a l'institut Vallvera, des del 2006 (excepte el 2007, en què la nota mitja va ser una centèsima inferior a la mitjana de Catalunya) les notes han oscil·lat entre el quart de punt i el mig punt per sobre de la dels altres estudiants catalans. A més, el 100% dels alumnes que s'han presentat a la selectivitat han aprovat. Aquesta dada ha permès que el 82% dels alumnes puguin cursar la carrera universitària que va triar com a primera opció. A l'IES Salvador Espriu fa vuit anys que els resultats de la selectivitat estan per damunt de la resta d'estudiants catalans i el percentatge d'aprovats supera el 97%."
Per tant es pot extreure la conclusió que a) la situació no és tant dolenta o b) La mitjana dels IES de Catalunya és dramàtica.
Referent al tema crema cotxes, crec que actualment no hi ha mitjans per controlar la "premsa no especialitzada", això és el ciutadà testimoni de fets com els que descrius, i que telèfon mòbil en mà, penja els videos al youtube. A Salt també van cremar cotxes no fa gaire, i t'asseguro que la premsa anava plena.

Macondo ha dit...

Hola Anònim!
Girona té la renda per capita més alta de Catalunya, així que aquest resultats no m'estranyen. Una altra cosa és qui aprova selectivitat i qui obté el graduat en ESO; s'hauria de veure d'on procedeixen i quant temps fa que resideixen a Salt i Girona; tampoc és del tot comparable la situació de Girona amb la de les rodalies de Barcelona.
Per altra banda, posava en dubte el concepte de fracàs escolar ja que molts d'aquest alumnes seran poliglotes i coneixeran llengües tan allunyades com ho poden ser, en principi, l'urdú i el català, o el xinès i el català, i a més a més, coneixeran dues cultures de molt més a prop que els autòctons. A més, tenen molt clara quina és la situació política del seu país, cosa que dubto que els d'aquí en sàpiguen gaire del que succeeix allí. Sóc optimista, malgrat la situació.
Tampoc cal ser gaire especialista per informar de segons quins fets, només constatava una conversa.